top of page

ReUse Station

Klient

Havana muncipality

Lokasjon

Havana, Cuba

År

2019

På grund af Cubas politiske situation er der en begrænset import af materialer. Den situation har tvunget cubanerne til  at tænke ressurs istedenfor avfal, at improvisere og finde nye, kreative måder at tænke genbrug på. Dette har også ført til et veletableret genbrugssystem bestående af af 168 genbrugsstationer fordelt på hele øen. Stationerne kaldet "Recuperacion de materials prima" fungerer som et udvidet pantsystem, hvor "samlere" medbringer materialer som glas, plastik og metaller, og får betalt for per kg materiale. I dette projekt er det en slik indsamlingsstation som etableres, hvor samlerene er stedets primære bruger.

Stedet for projektet var unikt placeret ved siden af ​​Rio Almendares, en flod, der løber i den vestlige del af Havana.

Under mit første møde med stedet ville jeg straks arbejde med lysreflektionen, der blev slået fra vandet og ind i bygningen.

site plan 1_500_0_edited.jpg
Axo DONE JOHN[Converted]-page-001.jpg
DIAGRAM social perception-page-001.jpg

Concept

På Cuba sker genbrug af materiale på grund af nødvendighed og ikke på grund af kvaliteter. Den sociale opfattelse af genbrug af materialer hænger sammen med manglende ressourcer og
har negative konnotationer. Der er 5.700 samlere i Cuba, da det er en af ​​de få selvstændige job på øen. Materialesamlere hører normalt til lavere lag af samfundet, der fører til, at de og deres arbejde bliver stigmatiseret.

 

Indsamlingsstationen (Recuperacion de materias prima) bliver et sted, hvor de materialer vil i samarbejde med kunstner og arkitekter blive valgt til genbrug. En arkitekt vil designe en løsning på, hvordan materialet skal genbruges, så samlerne kan bygge det selv i arbejdspladsen. Samlerne er involveret i et fællesskab de kan selv påvirke og skabe indeni. Materialerne de indsamler er både til genbrug, men også til at skabe og bygge med.

 

Offentligheden inviteres til at se rummene og kunsten lavet af genbrugsmateriale, men også processen med konstruktionen, hvor samlerne er et af nøgleskabene. Dette projekt har til formål at påvirke offentlighedens opfattelse af samler- og genbrugsmateriale, så offentligheden kan se kvaliteterne ved begge ovenstående

Glas flasker

Cubanerne er kendt for at arbejde med deres hænder og deres mange opfindsomme gør-det-selv-løsninger. Dette har oplyst projektet ved
skabe rammer for beboeren at arbejde med, hvor de kan vælge bestemte elementer og selv påvirke en bestemt del.
Jeg ønskede at vælge et specifikt materiale som jeg kunne arbejdet med, for at se hvilke genbrugsmuligheder det var for det.


Havana club glas-flasker er et af de få materialer, som cubanerne ikke kan veksle til penge ved genbrugsstationen. Jeg designet og lavede en maskin som kunne
skære flaskerne og dermed skabe tre forskellige brug af materialet;

Ventilation, Lysfiltrering/refleksjon og arbejd med lag

Untitled-2.jpg
DIAGRAM HOUSIN DONE FINITO-page-001_edited.jpg

Ventilation

Cubansk anerkendelse af krydsventilation bør ikke undervurderes. Den cubanske facade er ofte præget af det åbne sekskantede murværk, for at lade luft strømme igennem. Skodder bruges også ofte som en måde at kontrollere luftstrømmen på. Projektet fokuserer på disse facaders arkitektoniske funktion og udtryk. Der er udført casestudier af forskellige kulturelle tilgange til klimare sponsivt design. Jali fra Mughal og islamisk arkitektur har været hovedcentret for dette casestudie: "En jali er betegnelsen for en perforeret sten eller gitterskærm, normalt med et dekorativt mentalt mønster konstrueret ved brug af kalligrafi og geometri."

perpective newest3.jpg
bottom of page